måndag, maj 28, 2012

Ull i solen

Så här tillbringades åtminstone delar av helgen. Soligt, varmt och ull på uteplatsen. Avslutat maratonspinningen av 6 hekto pyreneerhund/merino/silke och dessutom hunnit sortera råull, närmare bestämt svensk leicester som ska färgas i veckan. En laddning är redan färgad i rött/orange/rosa och packad, nästa blir troligen blålila.

This is how part ofs my saturday and sunday was spent. Sitting outside sorting wool and spinning. And finally finished with the doghair yarn.

fredag, maj 25, 2012

Kardfloret har blivit K-märkt!

Ja tänka sig, idag har kardfloret blivit k-märkt! tänka sig! I radioprogrammet Ordalag i P4 Radio Västernorrland har man idag satt sin egen k-märkning på ordet kardflor.

Historien bakom det är att en kvinna ringde in till ett av kanalens program och sökte en kardmaskin. Programledaren Lars T Johansson blev så förtjust i ordet kardflor och tog det med sig till ett annat radioinslag och satte helt enkelt k-märkning på det med motivationen:
"Risken finns att ull bara blir en industriell vara och då kommer såna vackra ord som kardflor förmodligen att försvinna i marknadsanalyserna"
Kan man bli något annat än varm om hjärtat? Tack Lars T Johansson! Det här ska firas med att karda i ordning ett extra fint och lyxigt kardflor att finspinna nu i kväll.

Vill du höra inslagen? Du hittar det här, ca 7 minuter in.


tisdag, maj 22, 2012

Som vit och fluffig snö

Som vit och fluffig snö är fiberblandningen jag spinner just nu. Nämligen pyreneerhund, merino och silke, mjukt och glansigt på samma gång. En beställning och kommer bli ett ljuvligt garn när det väl är färdigt.
Hundhår är lite speciellt och ibland lite besvärligt att jobba med. Det fäster inte ihop på samma sätt som ull. Dels är det ofta kortare fibrer och fibrerna är inte lika flexibla som fårull därför är det ofta bra att blanda det. Dels är hundhår väldigt flygigt vilket ibland gör det till en plåga att karda. Men resultatet är ofta värt besväret.
Just det här garnet är en beställning som jag håller på att avsluta. Snart ska jag påbörja tvinnningen, sen är det bara tvätt och att skicka iväg kvar.

The fibers I am spinning right now is like white fluffy snow. A mix between pyrenner dog, merino and silk, soft and shiny. This is a yarn I am spinning for a customer and I think it will become a wonderful soft yarn.

måndag, maj 21, 2012

Rödstrumpa

Jag brukar roa mig med att vara med i olika ull- och spinnswappar på Ravelry. För det är ju trots allt aldrig fel att få paket och ruskigt roligt att fundera ut vad som passar någon annan perfekt. Den här gången anlände ett paket till mig från andra sidan pölen, det vill säga från Österbotten. Snällaste Barbro hade skickat såväl härligt silke och fibrer som ett par handstickade röda strumpor med fuskflätor på.
Så nu sitter strumporna stadigt parkerade på mina fötter. Struntar i om de kanske inte matchar allt jag har på mig för vad gör väl det så länge de är sköna.

I usually enjoy myself by participating in different wool- and spinning swaps on Ravelry. Because who doesn´t like getting gifts in your mailbox and getting to send something special in return?
This time I got an international package from the other side of the sea, Österbotten in Finland. Barbro sent me both lovely silk fibers and a pair of handknitted red socks. And I love the color red!

En dag i Meåfors

 I lördags var det då dags för ännu en nybörjarkurs i handspinning. Denna gång på glasverandan hemma hos Inger i Meåfors med totalt 5 mycket entusiastiska och duktiga kursdeltagare.
 Koncentrationen var mycket intensiv!
Och lyckan total när den första härvan av egenspunnet garn var färdig! Underbart roligt att se!

Troligen blir det en ny kursdag i Meåfors till hösten och åtminstone en kursdag i min ateljé. Kan dock inte sätta datum i dagsläget då jag behöver avvakta för att se hur mitt arbetsschema kommer att bli.

onsdag, maj 16, 2012

Plötsligt kom våren!

 Helt plötsligt bara så där kom våren idag! Luften känns annorlunda idag mot tidigare dagar, mildare och varmare. Och jag kan gå utan jacka utomhus.
Dagen har gått i packningens tecken. Packa sländor, spinnrockar, ull, garn och annat inför lördagens spinnkurs i Meåfors. Och karda upp lite nya fräscha kardflor till kursdeltagarna. Det värsta är att jag blev så nöjd med några av dem så det blir svårt att släppa dem ifrån mig. Vilken tur att jag alltid kan göra nya!

Today, suddenly, spring is finally here. The air feels different, softer somehow, and it is warm outside. I didn´t even need my jacket!
This day has been dedicated to packing. I am teaching a beginners class in handspinning saturday, so I have filled the car with spinning wheels, spindles and wool, wool and more wool. And also carded some new batts.

tisdag, maj 15, 2012

Brr, brr, tjoff!

Ja vad är det som låter brr, brr, tjoff?
Jo, en automatisk knapphålsmaskin! Inte min egen, kanske som väl är. Har ju nog med saker redan och inte tillräckligt behov av att sy knapphål för att motivera det. Däremot är det Ylvas, som hon har kvar sedan de dagar då hon sydde en egen klädserie.
Är ju själv igång och syr fler projektpåsar för tillfället, så fick prova maskinen igår. Och oj vad det går undan! Sedan visade sig tygerna vara för tunna så det drog sig och jag blir ändå tvungen att sy knapphålen på min symaskin, men vad gör väl det. Det är ju alltid intressant att prova nya maskiner.

What is it that sounds, brr, brr, tjoff? An automatic buttonhole machine! Not my own, but my friend Ylva´s. She has own she used when she designed and sew her own line of clothing.
I am for the moment making project bags, so I got to try it yesterday. And what a speed! Then it turned out that my fabrics are too thin and the buttonholes didn´t turn out looking good but who cares? I got to try the machine.

måndag, maj 14, 2012

Tur eller skicklighet?

Jag och lilla Victoria trampar vidare. Verkligen en underbar och behändig liten spinnrock, och som gjord för att spinna tunt på!
 Har precis ikväll avslutat ett spinnprojekt som jag tänkt jag kanske ska sticka något till mig själv av. 100g egenkardad ull i turkos-grå-svarta nyanser med tweedinslag av tencel. 2-trådigt ca 384m blev det.

Och så till tur eller skicklighet. När jag tvinnat färdigt och tömt hela spolen återstod det så här mycket på den andra? Tur eller skicklighet? Spelar egentligen ingen roll, jag känner mig i vilket fall väldigt nöjd med mig själv.

I really like my new Louet Victoria. And she seems to like me too! So small, portable and a joy to spin thin yarns on. I have tonight just finished plying 100g of 2-ply yarn, one of my own wool blends. Yardage appr. 384m.
And the most fascinating thing! Look at what was left on the second bobbin when I had finished plying! Is it luck or skill?

söndag, maj 13, 2012

Fraktfritt sista chansen

Idag är det sista chansen att beställa fraktfritt hos www.limmo-design.se så passa på jag har fyllt på med nya stickor bland annat den här veckan!

lördag, maj 12, 2012

Vårsömnad

Jag har alltid en period någon gång i maj då jag drabbas av plötslig lust att sy. Och oftast brukar den sammanfalla med hockey-VM.
Men egentligen är det inte så märkligt. Lars är intresserad av hockey, jag ytterst lite intresserad. Och jag tycker att det är ytterst obekvämt att sitta i sängen istället för i soffan och sticka. Och inte minst, nu är det ljust på kvällarna vilket ger ett bra arbetsljus.
Norgeresan förra veckan alstrade några nya tyger, dock inte det på bilden som är från en tidigare Stockholmsresa, så nu tror jag minsann jag dyker ner i tygbacken en stund!

torsdag, maj 10, 2012

Handarbetets egendomliga behaglighet

Stötte på en bok med titeln Handarbetets egendomliga behaglighet under besöket i Norge.
Hade inte chansen att bläddra eller läsa i den. Men titeln räcker för att ge mig en mjuk och behaglig känsla inuti.

Textil in progress

Bloggar även på annat håll numera, nämligen på bloggen textilinprogress.se. Den handlar om arbetet för en ny textil studieutställning vid Västerbottens museum som är planerad att öppna 2013.

I am also blogging in other places. The blogg www.textilinprogress.se is about the work with planning and creating a textile exhibition at the county museum of Västerbotten. The exhibition is planned to open in 2013.

söndag, maj 06, 2012

Resestickningar

Nu vet jag äntligen var vägen tar slut! 
Jag bor nämligen inte så långt ifrån E12, och varje gång jag åker hem från Umeå ser jag skyltarna med Mo i Rana. Och tittar man på kartan så verkar det verkligen vara där vägen tar slut. Och vägens slut går det väl inte att undvika att vara nyfiken på?
Nu i veckan har jag faktiskt fått se vägens slut, alltså Mo i Rana. Är med i referensgruppen för en ny textil utställning vid Västerbottens museum och vi var ett gäng som åkte iväg onsdag till lördag till Norge för att påbörja ett textilt samarbete och inspireras av hur de arbetar vid Helgeland museum.
 Varje resa kräver ju sin resestickning! Och den här gången var jag för ovanlighetens skulle inte ensam om att ha en resestickning. Inte för inte är vi en textil referensgrupp! Lite svårt att fota i en bil som kör dock så då flesta bilderna blev suddiga.
Stina hon stickade på en wingspan sjal.
 Karin stickade ett par pulsvärmare. Smickrande nog av ett handspunnet garn hon köpt av mig.
 Kristina virkade mormorsrutor i parti och minut av restgarner. Hon han även med några klackar till en klackmatta.
Och jag fortsatte på mitt famnen full projekt. Alltså att massproducera pulsvärmare med flätor. Bilden är dock lite missvisande då den är tagen innan resan. Nog för att jag tycker att jag stickar fort men inte med en sådan hastighet att jag hann med alla de där.

When I drive home from work I always notice the road signs that says Mo i Rana. And when I look at a map Mo i Rana seems to be the end of the road. Kind of gets the imagination going.
But, this week I finally got to see Mo i Rana! I am a part of a reference group for the building of a permanent textile exhibition at the county museum of Västerbotten. And on wednesday parts of that group went to Mo i Rana and Helgeland museum to start a textile cooperation and to see how they work with their textile heritage. 
And when you go for a long drive you need a good knitting! And this time I weren´t the only one bringing some work with me on the road.

Fraktfritt i webbutiken till och med 13 maj

Har glömt att nämna här att jag har fraktfritt för alla svenska ordrar i webbutiken till och med 13 maj. För beställningar från Norden och övriga världen gäller halva frakten.

onsdag, maj 02, 2012

Knappast!

Fortsätter knapptemat. Har nämligen fått hem handgjorda knappar i stengods, tillverkade av Umeåkeramikern Märta Hedvall. Visst är de söta?

My blog is continuing to be button-themed. Because I have gotten handmade ceramig buttons for the webshop. They are made by a crafter in Umeå named Märta Hedvall.