måndag, februari 28, 2011

Pausbild

Mycket händer just nu och vet inte om jag kommer hinna uppdatera bloggen så mycket som jag vill denna vecka. Så lägger därför in denna pausbild på ett av mina senaste handfärgade garner, det entrådiga Persika.

onsdag, februari 23, 2011

Nya mönster i tillblivelsestadiet

Jobbar på flera nya stickmönster just nu, i handspunnet i handfärgat eller bara i garn helt enkelt. Svårigheten är att hålla tillräckligt med pli på mig själv för att de inte ska förvandlas till UFOn, det är ju så lätt att ta till något välkänt istället för att sticka på arbeten som kräver att allt jag gör på varje varv noggrant skrivs ned. Men även det är en del av processen.
I am working on some new patterns, both for handspun yarns and for handdyed yarns. The problem is to keep enough selfcontroll to finish what I have started. It is so much easier to knit something where I don´t have to write everything I do down!

tisdag, februari 22, 2011

Påfyllning i webbutiken

Gårdagens garntvätt är torr och numera även utlagt i butiken!
Har lagt upp vittergarnerna som egen kategori under de handspunna garnerna. Har även lagt in en helt ny handfärgad kvalité, ett entrådigt sjalgarn.

måndag, februari 21, 2011

Oops I did it again!

Ännu en gång förträngde jag ytterst medvetet det faktum att stickar du något måste du också fästa trådarna innan jobbet är färdigt. Så nu är högen med nästan-färdigt gigantisk. Kanske det vore lämpligt projekt nu ikväll när jag är ensam hemma? Men när man är ensam hemma, ska man inte unna sig att göra något roligt då?
Not the first time I have forgotten the fact that the object you knit isn´t finished until you weave in all loose ends. So here I am again with a gigantic heap of almost-finished knitted things. Maybe a suitable project for tonight when I am home alone? But shouldn´t I do something fun when I have to be alone tonight?

Förlåt mig telefonförsäljare!

Förlåt mig du unga kille som just ringde mig och mitt företag i avsikt att "kontrollera att mina företagsuppgifter stämmer i ert register". För även om det företag du sa dig ringa ifrån har ett namn som påminner väldigt mycket om ett av de stora kända företagen så är det inte något känt företag. Och tänka sig, jag hittar ingenting när jag gör en snabb sökning på nätet efter er!Men jag är åtminstone inte otrevlig i telefonen. Jag skulle aldrig skrika eller svära åt dig eller en annan telefonförsäljare, vilket jag vet att det finns dem som gör. Jag nöjer mig med att säga "jag är inte intresserad" och lägga på telefonluren.
Kanske hade du ärliga avsikter, vad vet jag, men jag har inget förtroende för telefonförsäljare. Din bransch har ju inte direkt gott rykte, och varningar i media med jämna mellanrum gör ju sitt till. Att en förening jag är med i dessutom för tillfället har problem med bluffakturor efter att "våra uppgifter har blivit kontrollerade" samtidigt som de spelades in och den inspelningen sedan redigerades gör också sitt till.
Så, vill du sälja något till mig, kosta på ett frimärke och skicka mig ett brev istället! Dina chanser ökar betydligt då.

söndag, februari 20, 2011

Ett första försök

Ja, ni ser det ovanför. Får väl se om syster (som är betydligt mer begåvad än jag när det gäller header-tillverkning) förbarmar sig över mig och byter ut den vid ett senare tillfälle.

lördag, februari 19, 2011

Justeringar

Att det ska vara så svårt för mig att ta mig för och göra allt klart och färdigt här i bloggen, med det nya utseendet!Och att få till en ny header är ännu svårare. Så försöker mig på att förbättra mitt eget utseende med lite garn under tiden.

torsdag, februari 17, 2011

Supercoils


Ett plötsligt infall av inspiration igår kväll gjorde att jag rotade rätt på ett glittrigt lila kardflor och lite olivgrön merino, rev isär och blandade lite lätt och för första gången provade på att spinna supercoils.
Tids- och koncentrationskrävande, men så roligt! Resultatet blir som en galen larv, totalt blev det strax under 10m. Det kommer garanterat fler försök, ska bara skaffa lite bättre kärntrådar.

Got hit with inspiration last night, and found som glittery purple merino and some olive green merino roving. And after some time and focus I had spun my first supercoils!

tisdag, februari 15, 2011

Kallt väder

Idag är det kallt. Riktigt kallt. -33 grader var det ute när jag vaknade, och har varit -35 eller lägre i närmaste trakten. Så bestämde mig att detta kräver en ny varm mössa, närmare bestämt en vittermössa.
Stickad av mitt egna handspunna vittergarn. 100g räckte mer än väl, även om jag kunde ha gjort den något längre. Men varm och mjuk! Den innehåller det mesta i fiberväg, merino, finull, glitter, effektgarner, dubbelklipp och en massa annat möjligt och omöjligt.
Today it is really cold here, -33C when I woke up in the morning. So I decided that this weather requires a new, warm, handknitted hat.
So this is todays work, knitted in my own handspun vittergarn in different shades of blue and purple with a touch of glitter here and there.

måndag, februari 14, 2011

Blommande garn

Har fortsatt på mitt organzaprojekt. Av alla små organzarundlar sydde jag ihop små skimrande enkla blommor. Sedan letade jag rätt på 100g mjuk svart merinoull (21my) och började spinna.
X antal meter och blommor senare har jag idag kunnat tvinna ihop det till ett tvåtrådigt garn.
187m, 100g, 6wpi blev slutresultatet. Nu återstår att se vad jag ska döpa det till och använda det till.

The other day I was making organza flowers and today I finally finished the project. 100g of soft black merino (21my) together with countless organza flowers became this 2-ply yarn. 100g. 187m and about 6wpi. Now the next problem is what I should name it.

Att bära slöjd

Ja, nog kånkar jag runt på slöjd i tunga lass ibland. Tänker inte minst på när jag vävde mycket trasmattor och sålde dem på hantverksmarknader. Oj vilket bärande det var!
Men jag tänker nog närmare på att bära slöjd som i att ikläda sig slöjd. Eller närmare bestämt sin egen slöjd. Jag har alltid varit dålig på att bära min egen slöjd på mig. På så sätt är jag en väldigt dålig reklampelare för mig själv.
Jag slöjdar nog mycket på samma sätt som man byggde kojor när man var liten. Det spännande var bygget, processen planeringen. Vad klarade man egentligen av? Hur högt upp kunde man bygga? När kojan sedan var färdig, då var den inte längre så intressant. Leka i den verkade inte alls lika roligt som byggandet hade varit.
Det är ofta så jag arbetar än idag. Det spännande är när idén poppar upp i huvudet, att få använda dagar, kanske veckor till att utveckla den i tankarna. Att sedan försöka hitta det där alldeles perfekta materialet, i precis de färger jag har tänkt mig.
Det är få alster jag haft svårt att skilja mig ifrån. Kanske för att de redan gett mig den kick jag vill ha av dem, nämligen skapandeprocessen. Antagligen är det väl därför jag också alltid tyckt så mycket om att stå på hantverksmarknader. Då blir jag ju av med mina alster så jag får börja om och göra nya saker!
Försöker ständigt bättra mig. Jag är ju stolt över det jag gör, så varför ska jag inte använda det själv också?
Så jag mjukstartar med att börja med att bära slöjd som andra gjort. En stor favorit jag har är den här hårpinnen till min hårknut som är tillverkad av Ylva Göransson, som arbetar med karvsnitt. Mönstret heter Längtans blåa blomma och är en specialbeställning, både att pinnen är extra lång då jag har rätt så gott om hår och mönstret som hon vanligtvis enbart gör på skärbrädor.

I have realised that I almost never wear my own craft. I work in the same way as when you were a child and built treehouses, The exciting part was building. When it was finished, it was´nt interesting anymore, it was the process that was the fun part. And for me it still is. After it is finished it´s not interesting anymore.
I am trying to get better at wearing my own creations. So i am starting slowly by wearing handmade things others have made. For example this hair pin that is hand made by Ylva Göransson.

fredag, februari 11, 2011

Art yarns

Har fastnat hårt i art and novelty yarn-träsket. På svenska blir det det något tråkiga effektgarner, som får mig att tänka på syntetiska pälsgarner. Handspunna art yarns däremot! Totalt vansinniga, kreativa och gränsöverskridande. Jag lär mig fortfarande.

Men det är ett sätt att använda organza-rundlar, att göra blommor och stoppa i garn. Bättre bilder kommer sen, först ska garnerna tvättas.

onsdag, februari 09, 2011

Men, vad gör hon egentligen för nåt?

Sitter och klipper mängder av små rundlar av organza i olika färger och bränner kanterna på dem. Ett evighetsarbete, kanhända, men det färdiga resultatet verkar lovande.

I am cutting lots and lots of small circles of organza fabric and then burn the edges of them. It is taking ages to do, but I think the result will be worth it!

tisdag, februari 08, 2011

Ska jag våga?

Jag har inget problem att stå på en scen inför 40 personer och prata om slöjdande, textil och mig själv. Däremot när det gäller att byta färger och stil här i bloggen, då blir jag en riktig fegis!
Kom på det igår kväll när jag låg och inte kunde somna.Har ju skrivit här sedan 2006, då är det kanske dags för ett färgbyte? Så ska jag våga byta till något ljusare, vad tycker ni som läser?

Fortsättning följer...

fredag, februari 04, 2011

Regnbågar och gröna grodor

Som jag lovade igår, här kommer bilder! Ovan en detalj av Regnbåge medan jag härvade. Det här garnet var från början ett beställningsgarn, men fastnade så för idéen så det blev några extra härvor. Sockgarn som har 420m per 100g, färgat i regnbågens alla färger som flyter ihop ton i ton.
Vintage rose, färgat på en beige sockgarnsbas vilket ger mycket mjukare färgövergångar mot det bruna.
Gröna grodor, ett lite tjockare sockgarn med 260m per 100g. Olivgröna, gröna nyanser, svart och vitt.

Here are the pictures of some of the yarn I dyed yesterday.

torsdag, februari 03, 2011

Dopp i färggrytan

Hela dagen lång, nu hänger garnerna på tork. Mer bilder förhoppningsvis imorgon när de borde börja vara torra.

Have been dyeing yarn all day. Now they are drying so hopefully I can start taking photos of them tomorrow.

onsdag, februari 02, 2011

Fraktfritt i butiken i februari

Ett litet fraktfritterbjudande i min webutik www.limmo-design.se nu i februari för att fira att ljuset har återvänt!
Alla svenska ordrar över 300 kronor är fraktfria hela februari. För ordrar från andra länder bjuder jag på halva frakten. Så passa på att fyll upp garnförrådet!